7 Βήματα για σωστή αναπνοή και μείωση του στρες

7 Βήματα για σωστή αναπνοή και μείωση του στρες

Το να μάθετε να αναπνέετε σωστά μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι όταν αντιμετωπίζετε άγχος. Στα επόμενα 3 λεπτά, θα ανακαλύψετε:

Οι ιδανικές αναπνοές ανά λεπτό για την καταπολέμηση του στρες.
Είτε αναπνέετε σωστά και τρόποι να το βελτιώσετε.
Πολλές φορές, όταν προσπαθούμε να χαλαρώσουμε ή να σκεφτούμε προσεκτικά πριν μιλήσουμε, παίρνουμε βαθιές αναπνοές αυτόματα. Έχετε παρατηρήσει αυτή την τάση; Πριν υποθέσουμε ότι γνωρίζετε πώς να αναπνέετε σωστά, θα σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να αναπνέετε. Είναι πολύ πιθανό να μην αναπνέετε σωστά, ίσως για χρόνια. Μπορεί να παίρνετε αρκετό αέρα, να παίρνετε ρηχές αναπνοές ή ακόμα και να κρατάτε ασυνείδητα την αναπνοή σας για παρατεταμένες περιόδους.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς η αναπνοή θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση της εργασίας σας και, κατά συνέπεια, τη συνολική παραγωγικότητά σας;

Γιατί έχει σημασία η αναπνοή σας
Η αναπνοή μπορεί να φαίνεται απλή, ωστόσο είναι αρκετά περίπλοκη. Ενώ η σωστή, ελεγχόμενη αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, αποφεύγοντας σπασμωδικές κινήσεις και αντιδράσεις, η λανθασμένη αναπνοή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την καθημερινή διάθεση, τη μυϊκή λειτουργία, τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και την καρδιά σας.

Συγκεκριμένα, η ακατάλληλη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του νευρικού συστήματος, προκαλώντας συναισθήματα άγχους και στρες. Επηρεάζει τον καρδιακό σας ρυθμό και, σε συνδυασμό με την αυξημένη αρτηριακή πίεση, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο εύκολα κουρασμένοι. Επιπλέον, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο, εμποδίζοντας την καθαρή σκέψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους και κόπωση.

Από την άλλη πλευρά, η σωστή αναπνοή ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και την εργασιακή απόδοση, προστατεύοντας την υγεία σας μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζοντας τον καρδιακό σας ρυθμό και προάγοντας μια αίσθηση χαλάρωσης. Η επίτευξη ενός ισορροπημένου νευρικού συστήματος βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους, ενώ η επαρκής οξυγόνωση του εγκεφάλου επιτρέπει πιο καθαρή σκέψη.

Ο στόχος είναι 6-10 αναπνοές ανά λεπτό. Ο συγχρονισμός του καρδιακού σας ρυθμού, του αναπνευστικού συστήματος και των ρυθμών της αρτηριακής σας πίεσης είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η αρμονία βοηθά στην ισορροπία του νευρικού σας συστήματος και μειώνει το στρες. Ωραία. Ωστόσο, ξέρετε αν αναπνέετε σωστά;

Ήρθε η ώρα να μάθετε τη σωστή αναπνοή για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας πιο εύκολα, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Σωστή αναπνοή σε 7 βήματα
Το να παίρνετε μια βαθιά αναπνοή είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο η εκπνοή όλου του αέρα είναι εξίσου ζωτικής σημασίας.

Ας εξερευνήσουμε τα βήματα της σωστής αναπνοής ένα προς ένα:

Όπως και στην προηγούμενη άσκηση, τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά σας.

Εκπνεύστε σαν να τελειώνατε μια δύσκολη μέρα, αλλά κρατήστε λίγο αέρα στους πνεύμονές σας για μια στιγμή. Κρατήστε τους ώμους και τους μύες σας χαλαρούς. Το θέμα είναι να χαλαρώσεις.

Κλείστε το στόμα σας και μην αναπνέετε για 3 δευτερόλεπτα.

Κρατήστε το στόμα σας κλειστό και εισπνεύστε από τη μύτη σας. Το στομάχι σας πρέπει να επεκταθεί όσο το στήθος σας παραμένει ακίνητο. Μετρήστε ξανά μέχρι το τρία.

Ανοίξτε το στόμα σας και αφήστε την αναπνοή σας, κρατώντας το στομάχι σας στην κανονική του θέση.

Κάντε μια σύντομη παύση.

Επαναλάβετε τη διαδικασία από το βήμα 3 έως 7.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξασκηθείτε σε αυτό το είδος αναπνοής, ειδικά όταν είστε χαλαροί και ήρεμοι. Ορίστε μια καθημερινή υπενθύμιση και αφιερώστε 2-3 λεπτά στην αναπνοή σας. Με τον καιρό, αυτή η άσκηση θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα. Ιδιαίτερα αν είστε ανήσυχοι, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από το άγχος.
Επιστροφή στο ιστολόγιο